Lähdimme tutkimaan miten optimoidaan verkkosivujen latausnopeus ja miksi sillä on suuri vaikutus sivujen käyttäjäkokemukseen ja hakukonenäkyvyyteen.
Miksi verkkosivujen latausnopeus on tärkeää?
Verkkosivujen latausnopeus vaikuttaa suuresti käyttäjäkokemukseen ja hakukonenäkyvyyteen. Mitä hitaammin yrityksen sivut latautuvat, sitä todennäköisemmin sivuilla vieraileva kävijä lähtee pois.
Verkkosivuilta tarvittava tieto halutaan saada selville nopeasti ja sivuja halutaan selailla usein ihan pikaisestikin. Harva enää viitsii jäädä odottelemaan hitaasti latautuvia sivuja ja vähitellen paljastuvia kuvia.
Käyttäjäkokemus vaikuttaa väistämättä asiakkaan yrityksestä luomaan mielikuvaan, ja konversiotavoitteet jäävät saavuttamatta, kun mahdolliset asiakkaat poistuvat sivustolta ennen kuin pitäisi.
Sivuston latausnopeus vaikuttaa suuresti myös hakukonenäkyvyyteen. Hakukoneista ainakin Google ja Bing arvostavat nopeasti latautuvia verkkosivuja. Ne eivät nosta sivujasi korkealle tuloksissaan, jos yrityksesi sivut latautuvat hitaasti.
Hakukonenäkyvyys vaikuttaa siihen, miten hyvin asiakkaasi löytävät tiensä sivuillesi ja myös sivujen konversiotavoitteisiin, esim. myyntiin.
Hitaasti latautuvilla sivuilla on siis useita negatiivisia vaikutuksia, mutta onneksi ongelma voidaan ratkaista, kun tiedetään mikä sen aiheuttaa.
Miten verkkosivuston latausnopeus voidaan selvittää?
Verkkosivuston latausnopeuden selvittäminen käy helposti, sillä siihen on tarjolla useita ilmaisia työkaluja. Pari suosituinta on Pingdom Website Speed Test – työkalu ja Google PageSpeed Insights – työkalu.
Pingdom Website Speed Test – työkalun avulla saadaan selville helposti sivuston todellinen latausnopeus. Sivulle tarvitsee vain syöttää verkkosivujesi URL-osoite hakukenttään ja aloittaa sivujen analysointi. Testitulokset kertovat sivujen latausnopeuden lisäksi myös parannusehdotuksia, joita sivuston nopeuttamiseksi kannattaa toteuttaa.
Google PageSpeed Insights -työkalun avulla voidaan selvittää latausnopeuteen vaikuttavia tekijöitä. Työkalu ehdottaa myös automaattisesti korjauksia, joita sivujen nopeuttamiseksi voitaisiin tehdä. Sivuja, jotka latautuvat alle kahdessa sekunnissa voidaan pitää nopeina, mutta niissäkin kannattaa käydä läpi voisiko niitä nopeuttaa vielä entisestään.
Verkkosivuston latausnopeuteen vaikuttavat tekijät
Jos huomataan, että sivut ovat auttamatta liian hitaat, kannattaa tarkistaa yleisimmät nopeuteen vaikuttavat tekijät.
Seuraavat vinkit soveltuvat etenkin WordPress sivujen latausnopeuden parantamiseen.
1. Huono palvelin
Huono palvelintila on yksi verkkosivujen latausnopeutta heikentävistä tekijöistä. Jos palvelimen maantieteellinen sijainti on valittu väärin, se kasvattaa viivettä palvelimen ja sivustokävijän välillä. Mikäli suurin osa kävijöistä tulee sivuille Suomesta, silloin kannattaa valita kotimainen palvelintila, ulkomaisen sijaan. Jos kävijöitä tulee myös paljon ulkomailta, on syytä valita palvelin sen mukaisesti.
Kiinnitä huomiota myös palvelimen tilaan. Jaettu palvelintila sopii hyvin pienemmille ja vähemmän liikennöidyille sivustoille, jos taas vierailijoita on useita satoja päivässä, ei jaettu palvelintila ole paras vaihtoehto. Suurille sivustoille, verkkokaupoille ja pienille sivustoille, joille halutaan varmistaa paras käyttäjäkokemus sopii parhaiten oma palvelin, joka on ainoastaan tätä sivustoa varten tehty.
Pilvipalvelin on kaikille sivustoille parhain vaihtoehto, oli kyse jaetusta tai omasta pilvipalvelimesta. Mitä enemmän sivustolla on kävijöitä, sitä enemmän se kuormittaa palvelinta. Ylikuormittunut palvelin on hidas, ja siksi kannattaa aina valita pilvipalvelin, koska se vapauttaa lisää resursseja silloin, kun niitä tarvitaan.
2. Optimoi kuvat
Toinen verkkosivujen hitauteen vaikuttava tekijä on suuret kuvatiedostot. Mitä suuremmat kuvat ovat, sitä kauemmin niiden lataamisessa menee. Kannattaakin tarkistaa, että sivujen kuvat ovat alle 200 kt.
Jos näin ei kuitenkaan ole, kuvien kokoa on helppo pienentää sopivan kokoisiksi esim. Photoshopilla tai ilmaisella TinyPNG– työkalun avulla. TinyPNG- työkalu pienentää kuvan sinulle automaattisesti.
3. Hyödynnä välimuistia
Välimuistia kannattaa myös hyödyntää latausnopeuden parantamiseksi. Välimuisti säilyttää sivusi, jolloin niiden latausnopeus paranee. Välimuistin ansiosta sivusto uudelleenlatautuu nopeammin, jos kävijä on käynyt sivuillasi jo aikaisemmin.
WordPress-sivuille on saatavilla erilaisia lisäosia, joista esim. WP Rocket:in avulla välimuistia voidaan optimoida.
Välimuisti kannattaa kuitenkin tyhjentää, jos sivuille tehdään muutoksia. Tällä varmistetaan, että sivuille tehdyt muutokset näkyvät varmasti kaikille sivustokävijöille.
4. Lisäosat tiedostojen minimoinnin avuksi
WP Rocket on myös hyvä lisäosa tiedostojen minimoimiseen. CSS- ja Javascript-tiedostot sisältävät paljon turhaa, joka lisää kokonaisdatan määrää ja se taas hidastaa sivuston latausnopeutta. WP Rocketin avulla kaikki turha voidaan poistaa ja tällä nopeuttaa sivuston latausaikoja.
5. Turhat lisäosat hidastavat
Yksi tyypillisimmistä syistä sivujen hitauteen on liiallinen lisäosien määrä. Siksi kaikki turhat, sivuja hidastavat lisäosat tulisi poistaa. Se on myös fiksua tietoturvan kautta.
WordPressin oman P3– työkalun avulla saadaan selville, mitkä lisäosat vaikuttavat WordPress-sivuihisi. Eli ennen kuin lähdet poistamaan lisäosia, niin kannattaa tarkistaa, mitkä lisäosat hidastavat ja mitkä ovat turhia.
6. Kannattaa olla tarkkana teemaa valitessa
WordPress-verkkosivut rakennetaan yleensä jonkin valmiin teeman päälle. Saatavilla on hyviä, että huonoja teemoja. Teeman valintaan kannattaakin panostaa, sillä teemat myös vaikuttavat sivun latausnopeuteen.
Teemaa valitessa kannattaa myös kiinnittää huomiota sen suosioon ja millainen tiimi sen taustalla on. Mitä suositumpi teema sitä suurempi tiimi sillä on, joka meinaa sitä, että teemaa myös kehitetään, päivitetään ja parannetaan jatkuvasti.
Kannattaa kiinnittää huomiota myös tuen saatavuuteen, käyttäjien arvosteluihin ja responsiivisuuteen.