Verkon ilmaiset ja maksulliset kuvapankit

Visuaaliset elementit ovat usein ensimmäinen asia, johon kävijä kiinnittää sivuilla huomiota. Siksi onkin tärkeätä valita hyviä ja laadukkaita kuvia antamaan hyvän ensivaikutelman.

Verkkosivuilla olisi hyvä käyttää mahdollisimman paljon itseotettuja ja persoonallisia kuvia. Aina tällainen ei onnistu, jos kuvia tarvitaan nopeasti. Onneksi verkko on täynnä erilaisia kuvapankkeja, joista etsiä. Niitä on jopa niin paljon, että sopivien kuvien löytämiseen saattaa mennä aikaa.

Koostimme muutamia vinkkejä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee kuvia kuvapankeista ja miksi kuvaajan palkkaaminen on myös hyvä vaihtoehto, jos siihen on vain aikaa.

Ilmaiset kuvapankit

Kuvapankki voi olla joko ilmainen tai maksullinen. Ilmaiset kuvapankit tarjoavat laadukkaita kuvia täysin maksutta. Osa tunnetuimmista kuvapankeista edellyttää myös rekisteröitymistä, jotta pystyt lataamaan haluamasi kuvan korkealaatuisena. Ilmaisten kuvapankkien kuvat toimivat esimerkiksi kuvituskuvana tai kuvituksen pohjana, harvoin kampanjan tai projektin pääkuvana.

Ilmaisten kuvapankkien suurin etu on luonnollisesti se, että ne ovat ilmaisia. Parhaimmassa tapauksessa sieltä saa käyttöön laajan kuvakirjaston monipuolisia ja laadukkaita kuvia. Usein valikoima on aika suppea, ja se on täynnä geneerisiä ja tutunoloisia kuvia. Lisäksi ilmaisia kuvapankkeja käytetään paljon, joten valitsemiasi kuvia on luultavimmin käytetty jo jossain muualla. Sama tilanne voi tulla myös vastaan maksullisten kuvien kanssa.

Kuvien valinnassa kannattaakin olla luova ja valita mahdollisuuksien mukaan ei niin tyypillisiä kuvapankkikuvia, tai muokkaat niitä oman näköiseksi esim. ilmaisella Canva-kuvankäsittelyohjelmalla.

Ilmaisia kuvapankkeja

Pixabay Kuvien lisäksi videoita, vektorikuvia ja piirroksia.

Unsplash Upeita kuvia,loistavia maisemia ja kaupunkinäkymiä.

Pexels Pexels kerää kuvia muista ilmaisista kuvapankeista.

Picjumbo Perinteisiä kuvapankkikuvia, mutta löytyy myös someen sopivia kuvia.

Stocksnap Tyypillisiä ilmaisia kuvia, mutta joukosta löytyy myös helmiä.

Kuvia suomesta Nimensä mukaisesti ainoastaan kuvia suomesta.

Monet maksulliset kuvapankit myös omistavat ilmaisia kuvapankkeja ja maksuttomia sivustoja käytetään maksullisten kuvapankkien kuvien mainostamiseen.

Maksulliset kuvapankit

Maksullisilla kuvapankeilla on paljon laajempi ja laadukkaampi valikoima kuvia, vektoreita ja videoita ilmaisiin kuvapankkeihin verrattuna. Maksullisia kuvia kannattaa ostaa, mikäli haluaa käyttää vähemmän aikaa kuvien etsimiseen sekä saada käyttöönsä laadukkaita ja valmiiksi käsiteltyjä kuvia. Maksullisten kuvien avulla onnistut erottumaan myös joukosta paremmin.

Maksullisten kuvapankkien kuvia saa käyttöön esim. kuukausittaista lisenssiä vastaan. Kirjoitushetkellä halvin kuvien kuukausilisenssi on 29 €/kk ja sillä saa ladattua 10 kuvaa kuukaudessa. Videoiden halvin kuukausilisenssi on 89€/kk ja sillä saa ladattua 5 videota kuukaudessa.

Suomalaisilla sivuilla kuvien hinnat vaihtelevat kuvaajan oman hinnaston mukaisesti. Siellä on myös royalty free kuvia joiden lähtöhinta on 24€.

Maksullisia kuvapankkeja

Shutterstock Tarjoaa 10 kuvaa ilmaiseksi ilmaisen kokeilu kuukauden aikana.

Stockvault Löytyy maksullisia ja maksuttomia kuvia.

iStockphoto Kuvia ja vektorikuvia kolmella eri hintapaketilla.

Vastavalo Suomen suurin kuvapankki kuvitukseen, sisustukseen ja mainontaan.

Ilmaisilla ja maksullisilla kuvapankeilla on erilaisia ehtoja (lisenssi) liittyen kuvien käyttämiseen ja muokkaamiseen. Lisenssit vaihtelevat jopa kuvakohtaisesti. Siksi ilmaisissa kuvapankeissa käydessä kannattaa aina tarkistaa kuvien käyttöoikeudet kuvapankin sivuilta tai hakea jo valmiiksi vain CC0-lisenssi kuvia. CC0-lisenssi tarkoittaa, että kuvat ovat vapaasti käytettävissä ja muokattavissa. Niitä saa käyttää myös kaupalliseen käyttöön.

Lisätietoja CC0-lisenssistä löydät Creative Commonsin sivuilta.

Oma kuvaaminen

Ilmaisten ja maksullisten kuvapankkien lisäksi on vielä vaihtoehtona kuvauttaa kuvat itse. Se on ehkä parhain vaihtoehto, koska sillä saat kuvistasi persoonallisia ja juuri sellaisia, kuin haluat. Laadukkaiden kuvien ottaminen ja editointi vie tietysti aikaa, mutta lopputulos on kaikista parhain.

Kuvaaja tuo yleensä mukanaan kaikki tarvittavat eli valot ja taustat. Kuvauksen jälkeen kuvat valitaan, editoidaan ja annetaan asiakkaan katsottavaksi. Asiakas saa siis itse päättää haluttavasta lopputuloksesta ja maksaa sen mukaisesti.

Mikäli olet kiinnostunut omien kuvien ottamisesta, voi Legenda järjestää paikalle ammattikuvaajan. Meiltä onnistuu myös korkealaatuiset mainosvideot sekä toimipisteiden kuvaaminen ilmasta tai lentäen dronen avulla.


Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi
Mikä on SSL-sertifikaatti ja mikä on sen merkitys käyttäjälle?